Druhá vlna pandémie nezvýšila počet poberateľov sociálnych dávok, v októbri došlo k miernemu poklesu

0
279

22.11.2020 (Webnoviny.sk) – Počet poberateľov dávok v hmotnej núdzi na Slovensku sa po septembrovom poklese mierne znížil aj v októbri. Sociálne dávky dostalo v minulom mesiaci 61,7-tisíca osôb. Oproti septembru ide o pokles o 942 ľudí.

Medziročne sa však počet poberateľov týchto dávok zvýšil o 936 ľudí. Na dávky v hmotnej núdzi bolo po zohľadnení ostatných členov rodiny v minulom mesiaci celkovo odkázaných 136,3-tisíca osôb, čo je 2,50 % z celkového počtu obyvateľov na Slovensku.

Podiel ľudí v hmotnej núdzi na celkovom počte obyvateľov tak oproti septembru klesol o 0,03 percentuálneho bodu, medziročne išlo o pokles rovnako o 0,03 bodu. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

V troch okresoch poberá dávky najviac ľudí

Najväčší podiel ľudí poberajúcich dávky v hmotnej núdzi na celkovom počte obyvateľov daného regiónu bol na konci minulého mesiaca v okresoch Revúca, Rimavská Sobota a Gelnica.

Okres Revúca vykázal 5-tisíc ľudí odkázaných na sociálne dávky. Išlo o 12,76 % z celkového počtu obyvateľov tohto okresu.

V okrese Rimavská Sobota bolo 9,5-tisíca poberateľov sociálnych dávok, čo tvorí 11,29 % z počtu obyvateľov tohto okresu.

V okrese Gelnica bolo v októbri 9,40 % ľudí, ktorí žili zo sociálnych dávok, čo zodpovedá 3-tisíc sociálne odkázaným osobám.

Bratislavské okresy sú na tom najlepšie

Najmenej sociálne odkázaných ľudí je už dlhodobo v bratislavských okresoch. Minulý mesiac bolo v piatich bratislavských okresoch na dávky v hmotnej núdzi odkázaných od 0,13 % po 0,24 % ich obyvateľov, čo predstavovalo od 91 osôb v okrese Bratislava I po 276 ľudí v okrese Bratislava II.

Medzi tieto okresy sa včlenil len okres Senec, kde bolo v hmotnej núdzi 0,18 % obyvateľov, teda 163 osôb.

Viac k témam: dávky v hmotnej núdzi, sociálne dávky
Zdroj: Webnoviny.sk – Druhá vlna pandémie nezvýšila počet poberateľov sociálnych dávok, v októbri došlo k miernemu poklesu © SITA Všetky práva vyhradené.