Danko v súvislosti s rozpočtom dvíha varovný prst, Pellegrini by sa vraj mal priučiť v Česku

0
332

19.11.2019 (Webnoviny.sk) – Schválenie rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky, o ktorom bude na najbližšej schôdzi rozhodovať parlament, môže byť ohrozené.

Na utorkovej tlačovej besede to vyhlásil predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. “Ak sa nespamätá predseda vlády a minister financií, môže byť ohrozené prijímanie štátneho rozpočtu,” povedal Danko.

Na Slovensku tak môže byť realitou aj rozpočtové provizórium. Danko pritom nechcel jasne povedať, či rozpočet podporia alebo nie. Uviedol, že dvíhajú varovný prst. “Neviem si už rady,” skonštatoval.

Vnášanie politiky do odbornej témy

Podľa Ministerstva financií SR by sa do vysoko odbornej témy, akou je štátny rozpočet, nemala vnášať politika.

Prvoradým záujmom koaličných partnerov by malo byť schválenie rozpočtu v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách, teda s deficitom 0,49 % HDP. Ďalšie poslanecké návrhy, ktoré majú negatívny vplyv na výdavkovú stránku rozpočtu, môžu ohroziť jeho prijatie v parlamente,“ reagovala riaditeľka tlačového odboru MF SR Alexandra Gogová.

Predseda vlády Peter Pellegrini tlačovú konferenciu Andreja Danka nechcel komentovať. “Vníma to ako začiatok predvolebnej kampane SNS,” odkázal Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Lajdáckosť a pohodlnosť

Dankovi sa nepáči najmä absencia stretnutí v rámci koaličnej rady. “Nemajú elementárnu slušnosť voči koaličnému partnerovi,” myslí si predseda SNS.

Ako dodal, pokojne sa môže stať, že rozpočet budú musieť stiahnuť a následne prepracovať. “Bude to kvôli lajdáckosti, neschopnosti a pohodlnosti,” povedal. Upozornil, že výhrady majú nielen koaliční partneri, ale aj Európska únia.

Danko zároveň vyzval predsedu vlády, aby sa “priučil” u našich západných susedov. Podľa neho by sa mali kompetentní spamätať a predložiť obdobné opatrenia ako Andrej Babiš v Čechách. SNS by uvítala prijatie digitálnej dane.

No kým v Čechách by toto opatrenie malo priniesť stovky miliónov, Ministerstvo financií SR odhadlo, že na Slovensku by to bolo asi 7 mil. eur. “Naši analytici povedia, že je to nepodstatná suma a neoplatí sa tým zaoberať,” poznamenal Danko.

Viac k témam: digitálna daň, predseda Slovenskej národnej strany (SNS), premiér Slovenskej republiky, štátny rozpočet
Zdroj: Webnoviny.sk – Danko v súvislosti s rozpočtom dvíha varovný prst, Pellegrini by sa vraj mal priučiť v Česku © SITA Všetky práva vyhradené.