Členovia volebných komisií nemusia zo svojej odmeny za prácu odviesť sociálne odvody

0
356

25.2.2020 (Webnoviny.sk) – Z nadchádzajúcich parlamentných volieb nevyplývajú pre členov volebných komisií, ani pre obce voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti. Ako uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, odmena za výkon funkcie predsedu, člena a zapisovateľa volebnej komisie totiž nie je príjmom zo závislej činnosti podľa zákona o dani z príjmov.

“Preto tieto osoby nemajú na účely sociálneho poistenia postavenie zamestnanca a teda v súvislosti s výkonom týchto funkcií nemajú voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti,” uviedol.

Obec tieto osoby pre vyplatenie odmeny neprihlasuje do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia, ktorý vedie Sociálna poisťovňa, a z vyplatenej odmeny ani neodvádza poistné na sociálne poistenie. “Uvedené osoby ani obce nemajú voči Sociálnej poisťovni ani žiadne oznamovacie povinnosti,” dodal hovorca poisťovne.

Viac k témam: Parlamentné voľby do NRSR na Slovensku 2020
Zdroj: Webnoviny.sk – Členovia volebných komisií nemusia zo svojej odmeny za prácu odviesť sociálne odvody © SITA Všetky práva vyhradené.