Ceny nehnuteľností: Budú po koronakríze klesať?

0
843
krasny dizajnovy biely dom s bazenom

Koronavírus spôsobil aj na Slovensku nečakané zmeny. Negatívne dopady síce pocítime, no netreba na všetko pozerať len čiernobielo. Prinesie však zhoršená situácia pokles cien nehnuteľností, najmä v hlavnom meste Bratislave, kde ceny nehnuteľností dosahujú maximum? Budú ceny nehnuteľnosti po koronakríze stúpať alebo klesať? Budeme mať na Slovensku vôbec ešte dostatok nehnuteľností na predaj?

Ako sme na tom od začiatku roka 2020?

Priemerná cena nehnuteľností za posledný kvartál, teda od začiatku roka 2020, stúpla o necelých 74 €. Cena za meter štvorcový sa tak v priemere vyšplhala na 1 671€/m2. Ak by sme toto čílo premenili do percent, Slovensko zaznamenalo 4,6 %-ný nárast cien. Ide teda o najväčší trojmesačný nárast od roku 2008.

A ako je na tom Bratislava a jej okolie? Cena za meter štvorcový sa momentálne vyšplhala na rekordné číslo 2 231 €/m2. Najväčší vzrast priemernej ceny za m2 však zaznamenal Banskobystrický kraj s jeho nárastom cien o 12,1 %. Samozrejme, že nárast cien neplatí na celom Slovensku. Líši sa v závislosti od daného kraja. Tak napríklad, v prešovskom kraji ceny nehnuteľností poklesli o približne 3,3 %.

domcek-1024x536 Ceny nehnuteľností: Budú po koronakríze klesať?

Je ponuka väčšia ako dopyt?

Prvý kvartál roku 2020 sa rozhodne nevyvíjal podľa nikoho plánov. Jednoducho bol ovplyvnený nečakanou pandémiou, takže v súčasnosti nám neostáva nič iné, ako čakať, ako sa s touto situáciou vysporiadame. Momentálne bude rozhodujúcim parametrom nepomer medzi cenami nehnuteľností a výškou príjmov?

Aktuálna kríza sa však v porovnaní s krachom burzy v rokoch 2008-2009 líši. Analytici z Bencont Investment predpokladajú, že výrazný pokles cien nehnuteľností aktuálne neprichádza do úvahy. Jediné, čo táto kríza zasiahne je ponuka novostavieb, ktoré oddialili stavebné povolenia. Zatiaľ čo ponuka nehnuteľností ku koncu marca 2020 bola rekordne nízka a pravdepodobne bude aj naďalej klesať, ceny naďalej stúpajú.

Aké je teda riešenie? Neostáva nám nič iné, ako niekoľko mesiacov počkať, aby sme vedeli, či sa nám našu ekonomiku v najbližších mesiacoch podarí reštartovať. Zásadným parametrom bude aj čas potrebný na prekonanie strachu kupujúcich. V konečnom dôsledku by sme mali aj naďalej fungovať bez veľkých zmien. Novostavby teda budú pribúdať pomaly, no ceny budú klesať minimálne, ak vôbec.