Centrálne zásobovanie teplom môžu rekonštruovať aj s eurofondmi, k dispozícii sú milióny eur

0
393

29.11.2019 (Webnoviny.sk) – Veľkí výrobcovia tepla môžu získať z eurofondov peniaze na rekonštrukciu centrálneho zásobovania teplom. Celkovo je k dispozícii 10 miliónov eur. Ako informovala Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), peniaze sú určené na zvyšovanie účinnosti distribúcie tepla v systémoch centralizovaného zásobovania teplom (CZT). “Žiadosti je možné podávať priebežne. Výzva bude otvorená do vyčerpania alokácie,“ informovala energetická agentúra.

O nenávratný finančný príspevok môžu požiadať fyzické alebo právnické osoby s oprávnením na podnikanie na výrobu a rozvod tepla alebo rozvod tepla podľa zákona o tepelnej energetike. Miera podpory je najviac 75 % z celkových oprávnených výdavkov. Podľa schémy de minimis je na jeden projekt a jeden podnik možné v rámci tejto výzvy získať príspevok maximálne 200 tisíc eur.

K eurofondom sa môžu dostať výrobcovia tepla s projektami zameranými na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu rozvodov tepla v rámci existujúcich systémov CZT, pri ktorých bude vopred energetickým auditom identifikované, že realizáciou projektu sa zníži primárna energetická spotreba. “To znamená, že bude zabezpečená vyššia účinnosť rozvodov tepla,“ dodala SIEA.

Termín uzavretia prvého hodnotiaceho kola je stanovený na 31. januára 2020. Následne budú projekty hodnotené v trojmesačných intervaloch. “Budeme organizovať informačné semináre pre potenciálnych žiadateľov, na ktorých získajú detailnejšie informácie k podmienkam výzvy,“ konštatovala energetická agentúra.

Viac k témam: eurofondy, Slovenská inovačná a energetická agentúra, teplo
Zdroj: Webnoviny.sk – Centrálne zásobovanie teplom môžu rekonštruovať aj s eurofondmi, k dispozícii sú milióny eur © SITA Všetky práva vyhradené.