Lízing alebo úver? Čo je výhodnejšie pri kúpe auta?

0
505

Túžite po aute, ale nemôžete si dovoliť kúpiť ho v hotovosti? Do úvahy pripadá lízing, alebo úver. Ktorý variant je vhodnejší a aký je medzi nimi rozdiel? Všetky dôležité informácie sa dozviete v našom článku.

Dizajn-bez-názvu-5-1024x536 Lízing alebo úver? Čo je výhodnejšie pri kúpe auta?

Lízing na auto

Lízing spočíva v tom, že samotné auto kúpi lízingová spoločnosť a prenajíma vám ho za určitý mesačný poplatok. Auto sa dostáva do vášho vlastníctva až po splatení všetkých splátok, poplatkov a zálohy, ktorá bežne predstavuje 30 až 40% ceny vozidla. Netreba zabúdať ani na to, že pri lízingu je potrebné zaplatiť spracovateľský poplatok za uzatvorenie zmluvy a neskôr aj prepis vlastníctva. Prevod vlastníctva tiež býva často krát vcelku náročnou záležitosťou, čo môže mnohých odradiť. Nevýhodou, ktorá odrádza mnoho ľudí je riziko bankrotu lízingovej spoločnosti a odobratie predmetu lízingu. Preto treba výber lízingovovej spoločnosti dôkladne zvážiť.

Dizajn-bez-názvu-6-1024x536 Lízing alebo úver? Čo je výhodnejšie pri kúpe auta?

Kúpa auta na úver

Najlepšou voľbou je požiadať banku o účelový spotrebný úver, tento typ však neponúkajú všetky banky, preto ako istá forma náhrady môže slúžiť bezúčelový spotrebný úver alebo bezúčelová hypotéka. Aký je medzi nimi rozdiel? Predovšetkým vo výške úrokov, rozdiely pritom môžu byť až vo výške 10% (bežný spotrebný úver je zvyčajne drahší ako účelový úver na auto). Najväčšou nevýhodou pri úvere je fakt, že vám ho banka nemusí poskytnúť. Ak ste mali v minulosti čo i len menšie problémy so splácaním pôžičky, môžu nastať komplikácie.

Výhody lízingu

-Je dostupnejší pre podnikateľov aj fyzické osoby

-Schvaľovací proces je rýchlejší a jednoduchší

-O všetko sa postará lízingová spoločnosť

Výhody úveru

-Okamžite sa stávate vlastníkom auta

-Ste oslobodený od akontácie

-Odpadáva vám povinnosť uzatvoriť na auto havarijné poistenie

Čo je výhodnejšie?

Pri konečnom výbere je dôležitá kalkulácia celkových nákladov, ktoré z obstarania auta plynú. Odporúčame vám zamerať sa najmä na:

  1. Dobu splácania
  2. Akontáciu pri lízingu
  3. Výšku úrokov a ročnú percentuálnu mieru nákladov
  4. Nárok na odpočet DPH (v prípade, že ste platiteľ)
  5. Presné poplatky spojené s poskytnutím oboch alternatív
  6. Presné podmienky poskytnutia oboch alternatív

Obidve varianty majú rozdiely vo svojich vlastníckych vzťahoch, cenách za poistenie a nie je teda možné určite, ktorá voľba je výhodnejšia. Avšak pri oboch variantoch sa odporúča disponovať aj s vlastnými finančnými prostriedkami.