Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo piatich Číňanov za hackerské útoky, tí sú na úteku

0
324

16.9.2020 (Webnoviny.sk) – Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo piatich čínskych občanov za hackerské útoky, ktorých terčmi sa stalo viac ako 100 spoločností a inštitúcií vo svete. Pätica obvinených je stále na úteku.

Prokurátori však informovali, že tento týždeň zatkli dvoch malajzijských podnikateľov obvinených zo sprisahania sa s údajnými hackermi, ktorí mali profitovať z útokov na spoločnosti zaoberajúce sa videohrami. Dvojica čelí extradičnému konaniu.

Zamerali sa na rôzne odvetvia

Spomínaná hackerská kampaň, za ktorou stála skupina známa ako APT41, bola podľa amerických predstaviteľov rozsiahla a zamerala sa na rôzne obchodné odvetvia a akademickú obec.

Pripomína iné hackerské kampane zo strany Číny realizované na príkaz vlády alebo s jej súhlasom.

Námestník amerického ministra spravodlivosti Jeffrey Rosen uviedol, že jeden z piatich obvinených povedal kolegovi, že je blízky čínskemu ministerstvu štátnej bezpečnosti a bude chránený, “pokiaľ sa nestane niečo veľmi veľké”.

Čínska vláda nekoná

“Vieme, že čínske orgány sú prinajmenšom rovnako schopné presadzovať zákony proti počítačovým vniknutiam ako orgány činné v trestnom konaní tu a v rovnako zmýšľajúcich štátoch. Ale rozhodli sa tak nerobiť,” skritizoval Peking Rosen.

Stredajšie obvinenia sú súčasťou širšieho úsilia administratívy prezidenta Donalda Trumpa poukázať na kybernetické zločiny zo strany Číny.

V júli prokurátori obvinili hackerov z toho, že pre čínsku vládu zaútočili na firmy vyvíjajúce vakcíny proti koronavírusu a ukradli duševné vlastníctvo a obchodné tajomstvá v hodnote stoviek miliónov dolárov spoločnostiam z celého sveta.

Viac k témam: hackeri
Zdroj: Webnoviny.sk – Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo piatich Číňanov za hackerské útoky, tí sú na úteku © SITA Všetky práva vyhradené.