Minimalistické šetrenie ČASŤ 2: Jedlo

0
1948
ako rychlo a efektivne usetrit na jedle mince

Najnákladnejšou položkou väčšiny Slovákov, sú potraviny. Áno, je to naozaj tak! Ako ale ušetriť na jedle, keď ceny neustále závratne stúpajú? Je to vôbec možné? Pozrite sa s nami na niekoľko užitočných rád, po ktorých zistíte, že všetko je možné… Aj šetrenie v rámci nákupu jedla!

 

Káva a čaj

Čo si najčastejšie dáte počas vašej prestávky medzi hodinami v škole či v práci? Šálku horúceho čaju v zime a lahodnú kávu počas celého roka. Avšak, zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko by ste na týchto malých lahôdkach ušetrili? Skúste si ich preto stále spraviť ešte doma! Trávite veľa času mimo domu? Nevadí, načapujte vaše tekuté nápoje do termosky.

beverage-caffeine-cappuccino-2516643-1024x768 Minimalistické šetrenie ČASŤ 2: Jedlo

Varte doma

Pokiaľ je to možné, skúste si variť doma. Vaše jedlo bude presne také, aké na druhý deň chcete. Nebudete si musieť vyberať niektoré z jedál v reštaurácii, ktoré v skutočnosti ani nechcete. No hlavne, bude omnoho zdravšie, ak si ho spravíte doma. Príkladom je jednoduchý výpočet obedov. Ak každý pracovný deň v mesiaci (20 dní) zájdete v priemere na 6 € obed, miniete celkovo 120 €! Toto je minimálna čiastka, ktorú ste za mesiac schopní ušetriť, ak si budete LEN obedy variť doma.

Nenakupujte, keď ste hladní

Ak sa chystáte na nákup, skúste si najprv spraviť malý snack doma. Takýmto spôsobom budete nakupovať rozvážne a s rozumom. Je vedecky dokázané, že ak nakupujete hladní, beriete si, prirodzene, všetko, po čom vaše oči i hladný žalúdok túžia. Určite si však pozrite naše tipy, ako nakupovať a ušetriť zároveň.

plan-1024x536 Minimalistické šetrenie ČASŤ 2: Jedlo

Nakupujte hromadne

Nemyslíme tým, aby ste nakupovali v skupine a už vôbec nie mnoho. Avšak, určite viete, že nakupovanie väčších balení je ekonomickejšie ako kusovky. Samozrejme, len v prípade, že ste dané balenie schopní skonzumovať pred tým, ako sa pokazí. Napríklad, orechy, strukoviny, ryža, ovsené vločky, semienka či koreniny. Všeobecne teda veci s dlhou trvanlivosťoukonzumáciou na dennej báze.

Plán varenia

Keď si naplánujete, čo presne budete v daný týždeň variť, vaše nakupovanie bude nielen jednoduchšie, ale aj ekonomickejšie. Nebudete kupovať to, čo reálne nepotrebujete. Zároveň nevyhodíte pokazené potraviny, ktoré ste nestihli zjesť.