Airbus urovnal spor v kauze firemnej korupcie, dohodu ešte musia schváliť súdy

0
471

28.1.2020 (Webnoviny.sk) – Európsky výrobca lietadiel Airbus uviedol, že dosiahol urovnanie s francúzskymi, britskými a americkými úradmi po dlhom vyšetrovaní firemnej korupcie. Spoločnosť konštatovala, že dohody o urovnaní musia schváliť súdy vo všetkých troch krajinách.

Prešetrovanie korupcie sa týkalo využívania sprostredkovateľov pri predaji lietadiel. Podrobnosti urovnania firma nezverejnila, ale objavili sa správy, podľa ktorých by Airbus mohol zaplatiť pokuty v sume vyše 3 mld. eur. Informuje o tom portál bbc.com.

Britský Úrad pre vyšetrovanie závažných podvodov (SFO) a neskôr francúzsky partnerský úrad začali Airbus prešetrovať v roku 2016 po tom, ako sa firma sama priznala k nesprávnemu postupu.

Po začatí vyšetrovania britské, francúzske a nemecké úrady zablokovali Airbusu uplatňovanie exportných kreditov, ale v roku 2018 ich opäť povolili. Exportné kredity používajú mnohé vlády na podporu vývozcov.

Viac k témam: korupcia
Zdroj: Webnoviny.sk – Airbus urovnal spor v kauze firemnej korupcie, dohodu ešte musia schváliť súdy © SITA Všetky práva vyhradené.