Agentúra S&P potvrdila rating automobilky Jaguar Land Rover na úrovni B+ s negatívnym výhľadom

0
463

11.8.2019 (Webnoviny.sk) – Medzinárodná ratingová agentúra S&P Global Ratings potvrdila britskému výrobcovi áut Jaguar Land Rover (JLR) dlhodobý emisný rating (IDR) na úrovni B+ s negatívnym výhľadom a ukončila proces revízie ratingu automobilky s možnosťou jeho zníženia.

Predaj sa zotaví

Úverový profil automobilky podľa agentúry zostáva pod tlakom po tom, ako výkon JLR v prvom kvartáli jej terajšieho účtovného roka bol slabší, ako sa očakávalo. Hoci predaj áut firmy v Británii stúpol o 2,6 percenta, na iných trhoch klesol.

V Severnej Amerike sa predaj áut JLR medziročne znížil o 0,6 percenta, v Európe klesol o 9,3 percenta a v Číne oslabil o 29,2 percenta. S&P však očakáva, že predaj áut Jaguar Land Rover sa v najbližších 12 až 24 mesiacoch postupne zotaví, keďže ho podporí uvedenie nových modelov a stabilizácia čínskeho trhu.

Zníženie nákladov

Agentúra zároveň predpokladá, že ziskovosť firmy sa zlepší vďaka zníženiu nákladov. Prognózuje, že JLR za účtovný rok končiaci sa v marci 2020 predá približne 600 tis. vozidiel a tržby spoločnosti sa zvýšia na viac ako 25 mld. libier (GBP).

Negatívny výhľad ratingu firmy však naznačuje, že JLR čelí riziku slabšieho rastu trhu, ako sa očakáva, a tiež potenciálnemu brexitu bez dohody a novým clám zo strany USA. Automobilka Jaguar Land Rover v októbri 2018 otvorila svoj závod v Nitre. Jeho produkcia má byť 150 000 áut ročne. Investícia dosiahla 1,4 miliardy eur.

(1 EUR = 0,92820 GBP)

Zdroj: Webnoviny.sk – Agentúra S&P potvrdila rating automobilky Jaguar Land Rover na úrovni B+ s negatívnym výhľadom © SITA Všetky práva vyhradené.