Agentúra Fitch potvrdila rating Rumunska na stupni BBB- so stabilným výhľadom

0
388

10.11.2019 (Webnoviny.sk) – Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Rumunsku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej mene na úrovni BBB- so stabilným výhľadom.

Agentúra uviedla, že rating krajiny v investičnom pásme podporuje mierna výška verejného dlhu, hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa a ukazovatele rozvoja ľudských zdrojov, ktoré sú nad úrovňou krajín s ratingom BBB.

Rušný volebný kalendár

Na druhej strane však Rumunsko vykazuje rozpočtové schodky a deficity bežného účtu platobnej bilancie.

Výhľad krajiny podľa agentúry komplikuje rušný volebný kalendár, keďže politické strany sa pravdepodobne nedohodnú na nápravných ekonomických opatreniach.

Po novembrových prezidentských voľbách budú v krajine v júni 2020 komunálne voľby a v záverečnom kvartáli 2020 alebo prvom štvrťroku 2021 parlamentné voľby.

Oslabenie verejných financií

V terajšom politickom kontexte Fitch očakáva ďalšie postupné oslabenie verejných financií z krátkodobého aj strednodobého hľadiska.

Rozpočtový deficit Rumunska za január až september medziročne stúpol na 2,6 % HDP z úrovne 1,8 %. Fitch očakáva, že za celý rok 2019 bude schodok rozpočtu mierne nad hranicou 3 % HDP, ale do roku 2021 sa prehĺbi na 4 % HDP.

To podľa agentúry v roku 2021 zvýši rumunský verejný dlh na 38 % HDP z vlaňajších 35 % HDP. Verejný dlh však aj tak zostane pod hranicou 40 % HDP, čiže bude nižší ako je priemerný dlh krajín s ratingom BBB.

Viac k témam: Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings, rating Rumunska
Zdroj: Webnoviny.sk – Agentúra Fitch potvrdila rating Rumunska na stupni BBB- so stabilným výhľadom © SITA Všetky práva vyhradené.