Agentúra Fitch potvrdila rating Grécka so stabilným výhľadom

0
470

4.8.2019 (Webnoviny.sk) – Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Grécku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej mene na stupni BB- so stabilným výhľadom.

Rozpočtový prebytok

Verejné financie krajiny sa totiž naďalej zlepšujú. Za rok 2018 vykázalo Grécko rozpočtový prebytok na úrovni 1,1 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), čo bol rast z úrovne 0,7 percenta HDP v predchádzajúcom roku.

“Očakávame, že fiškálna politika zostane zdravá a prognózujeme primárne prebytky rozpočtu v rokoch 2019 a 2020 na úrovni 3,5 a 3,4 percenta HDP,” uviedla agentúra.

Fitch zároveň očakáva, že verejný dlh krajiny, ktorý kulminoval v roku 2018 vo výške 181,1 percenta HDP, klesne do roku 2021 na 161 percent HDP. Hoci verejný dlh Grécka zostane na vysokej úrovni, podľa agentúry existujú zmierňujúce faktory, ktoré podporujú udržateľnosť dlhu.

Vysoké rezervy

Rezervy Grécka v hotovosti sú vysoké, keďže v decembri minulého roka boli v objeme 26,8 mld. eur (14 % HDP) a nečerpalo sa z nich od ukončenia programu pomoci z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM) v auguste 2018.

Okrem toho Atény naďalej dosahujú pokrok smerom k obnoveniu pravidelných emisií dlhopisov a výnosy z gréckych vládnych dlhopisov po júlových voľbách výrazne klesli.

Agentúra Fitch síce revidovala prognózu reálneho rastu HDP krajiny v tomto roku na 1,9 percenta z úrovne 2,3 percenta, ale očakáva, že ekonomický rast sa v budúcom roku zotaví na 2,2 percenta a v roku 2021 grécka ekonomika posilní o dve percentá.

Viac k témam: Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings, rating, rating Grécka
Zdroj: Webnoviny.sk – Agentúra Fitch potvrdila rating Grécka so stabilným výhľadom © SITA Všetky práva vyhradené.