Africké ekonomiky patrili k najrýchlejšie rastúcim hospodárstvam, pre koronavírus ich čaká recesia

0
372

11.4.2020 (Webnoviny.sk) – Subsaharská Afrika podľa Svetovej banky pre pandémiu koronavírusu prvýkrát za štvrťstoročie upadne do recesie. Nová prognóza banky ráta s tým, že hospodárstvo regiónu tvoreného 50 štátmi v tomto roku oslabí prinajmenšom o 2,1 percenta, ale možný je aj pokles o päť percent.

Svetová banka uviedla, že osobitne tvrdo budú postihnuté krajiny, ktoré sú výrazne závislé od ťažby ropy a ďalších surovín. Ešte viac však utrpia najväčšie ekonomiky, a to Južná Afrika, Nigéria a Angola, ktoré sa už pred koronakrízou spomalili.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Africké ekonomiky patrili v uplynulých rokoch medzi najrýchlejšie rastúce hospodárstva sveta. Svetová banka konštatovala, že africké štáty budú potrebovať “prerušenie obsluhy dlhu” a ďalšiu finančnú pomoc. Africkí lídri vyzývajú na úľavy v oblasti dlhu a upozorňujú, že pandémia bude svet naďalej ohrozovať, ak ktorýkoľvek región nedostane potrebnú pomoc.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Africké ekonomiky patrili k najrýchlejšie rastúcim hospodárstvam, pre koronavírus ich čaká recesia © SITA Všetky práva vyhradené.